Minder gas uit Rusland

gepubliceerd
3 April 2022, 13:16

Nederland wil minder afhankelijk worden van gas uit Rusland. 
Het kabinet neemt hiervoor maatregelen.
Overheden, huishoudens en bedrijven kunnen een steentje bijdragen door minder energie te gebruiken. 

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gas

Extra besparen

Er is nog meer dat je kunt doen om verlies van warmte te voorkomen. Lees hier hoe je met kleine of grote investeringen je huis direct energiezuiniger kan maken.

Start met een check

Je huis energiezuiniger maken levert je veel op: minder verbruik van gas, een lagere energierekening en het is beter voor het klimaat. Maar waar moet je beginnen? De eerste stap is weten wat de staat van je woning is en waar je kunt verbeteren door bijvoorbeeld je huis beter te isoleren of zonnepanelen te plaatsen. Met een scan van je woning op Verbeterjehuis.nl kom je erachter wat jouw volgende stap is.

Doe de scan op Verbeterjehuis.nl

Isolatie houdt de warmte binnen

Goede isolatie van je woning voorkomt dat de warmte naar buiten gaat. Mis je nog ergens isolatie aan je dak, buitenmuur of vloer? Of heb je matige isolatie zoals dubbel glas? Door de isolatie van je woning te verbeteren, bespaar je op gas en heb je minder last van kou en tocht. En als je twee of meer isolatiemaatregelen neemt, kan je met een subsidie zo’n 30% van de kosten terugkrijgen.

Verwarm zonder gas

Een warm huis zónder of met minder gas: dat kan door te gaan verwarmen met een warmtepomp. Een warmtepomp werkt op stroom en haalt warmte uit de buitenlucht. Dat maakt het een zuinig apparaat. Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel waardoor het in veel woningen te gebruiken is. Ook als je woning niet zo goed geïsoleerd is. En je verbruikt minder gas. Voor een hybride warmtepomp krijg je ongeveer 30% subsidie.

Klein budget, voor iedereen

Heb je een klein budget om verbeteringen in huis door te voeren? Of woon je in een huurhuis en kan je dus geen grote maatregelen nemen? Dan kun je met een paar kleine investeringen - zoals radiatorfolie of het dichten van naden en kieren - extra besparen en je huis wat comfortabeler maken.

Lees meer bespaartips op MilieuCentraal.nl

Niet voor iedereen bieden de besparingstips genoeg hulp om de energierekening te kunnen blijven betalen. Op Geldfit.nl kan je een korte online test doen om te ontdekken hoe jouw financiële situatie is en welke hulp je kan krijgen. Ook kan je anoniem bellen voor hulp bij geldzorgen.