Wethouder Henk Doeven: “De jeugd moet de energieneutrale toekomst maken”

gepubliceerd
29 maart 2022, 12:41

    1. Je hebt een energie scan gekregen. Was het een leuk gesprek?een ledlamp aan het plafond
Ja, het was zeker een leuk en nuttig gesprek. Het was zeker niet belerend. Het gasverbruik was niet zo hoog voor een grote boerderij, maar het elektriciteitsverbruik is wél aan de hoge kant. Dat komt met name door de verlichting en de diepvries. Maar ook het gebruik van gereedschap bij het klussen zoals lasapparatuur.

    2. En heeft het nog iets opgeleverd?
Heel veel lampen zijn inmiddels vervangen door LED lampen. Voor de kroonluchter heeft hij nog geen goed LED alternatief gevonden, ook niet omdat hij die LED lampen wil kunnen dimmen.
Verschillende zaken zijn ook opgemeten zoals het verbruik van de PC. Dat was schrikken! Nu is de PC zo ingesteld dat hij na 120 seconden in de pauzestand gaat.  De PC heeft al een SSD kaart in plaats van een traditionele harddisk dus dat scheelt ook al.
Ook het aanbrengen van tochtstrips is een makkelijke en snelle winst.

    3. Zijn er ook zaken waar je zelf niet aan zou hebben gedacht?de oude vriezer
Meer bewust geworden van gedrag: een kleine lamp is ook goed, als het gaat om oriëntatieverlichting. Je gaat op de deel toch geen krant zitten lezen, als je maar niet je nek breekt over de spullen.
Ook is de klokthermostaat nu zo ingesteld, dat de kachel een half uur eerder laag gaat en de temperatuur ’s nachts in de woning niet terug gaat naar 15 graden maar naar 18; dat schijnt energie te besparen.
De vriezer is al knap op leeftijd en moet worden vervangen.

    4. Waarom vind je energiebesparen belangrijk? Milieu, klimaat, portemonnee?
Eigenlijk allemaal naast elkaar. Een investering die je bij leven niet meer terugverdient spreekt minder aan dan een investering die zich in een paar jaar al terugverdient. Maar je moet je ook er bewust van zijn dat je het doet voor je kinderen en kleinkinderen.
Het is jammer dat je bij de informatiebijeenkomsten die de gemeente Westerveld organiseert hoofdzakelijk de categorie 50+ ziet met een (duur) eigen huis en nauwelijks of geen dertigers.
Aan bewustwording van die categorie bewoners moeten we nog hard gaan werken.
Maar hoe?

    5. Een energie scan kost normaal gauw een paar honderd euro. Nu is het gratis, want vrijwilligers doen het werk na een cursus die betaald is door de gemeente. Vind je dat een goede zaak en waarom?
Als op het platteland een energie scan betaald zou moeten worden, zouden veel mensen dat niet doen. Helaas wordt zelfs van de gratis mogelijkheid nog veel te weinig gebruik gemaakt en dat verbaast mij sterk. Ik vind het ook belangrijk dat mensen die de scan eigenlijk niet zouden kunnen betalen, er nu toch van kunnen profiteren zonder dat er een drempel wordt opgelegd.

Vorig jaar heeft een warmtescan, die gratis werd gedaan door de Werkgroep Besparen met Energie Wapserveen opgeleverd dat een zijraampje nogal wat warmte doorliet.
Daar heb ik nu een voorzetraampje voor gezet en dat houdt die warmte mooi tegen.

De warmtescan door de EC Westerveld gaat op termijn een betaald bezoek worden. Waarschijnlijk gaat het € 25 per huis gewoon een voorzetraampjekosten. Dat wordt gedaan om een reservefonds te creëren waarmee de camera op termijn vervangen kan worden of een tweede camera kan worden aangeschaft. Hoe kijk je daar tegen aan?
Tja, dat is een lastige. Voor welvarende mensen is dat wellicht geen probleem, maar voor mensen met een kleine beurs is dat vast wél een groot probleem.
Als wethouder ga ik natuurlijk geen toezegging doen, maar ik maak me sterk dat als de IR-camera kapot gaat er geen potje te vinden zal zijn om een vervangende camera te kopen.
Evenzo geldt, dat als de scans zo succesvol zijn, dat aanschaf van een tweede  camera nodig is, er vast wel een oplossing gevonden gaat worden.
En dan wil ik daar nog wel eens over praten met mijn collega’s binnen het College.
Uiteindelijk heeft de gemeente Westerveld  de lat hoog liggen als het gaat om zo snel mogelijk te groeien richting energieneutraal werken. Dan is een energie scan en een warmtescan een belangrijk instrument om dat doel te bereiken.
Ga je geld vragen, dan betwijfel ik of mensen zich überhaupt zullen aanmelden.

    6. Wat voor belang heeft de gemeente hierbij?
Onderdeel van het klimaatakkoord is het opstellen van regionale energie-strategieën. Op 13 en 14 januari 2020 waren er startbijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten zijn inwoners en ondernemers uit Westerveld uitgedaagd om met een open vizier te bekijken welke kansen er in de gemeente Westerveld zijn voor het grootschalig opwekken van duurzame energie.FLIR4110

    7. De werkgroep Besparen Met Energie Wapserveen wil dat ons mooie dorp in 2030 energieneutraal is. De Provincie Drenthe neemt daar twee keer zo veel tijd voor. Zijn de werkgroepleden idealisten met weinig realiteitszin of denk je dat dit haalbaar is?
Ik vind dat erg snel. Maar als totaal dorp, waarbij sommige mensen het niet halen, maar anderen juist meer energie produceren dan consumeren (denk aan het windmolen plan, maar ook individuele huishoudens met veel zonnepanelen) moet dat haalbaar zijn. Niet eenvoudig, maar er liggen nu (i.t.t. een paar jaar geleden) wél kansen.  Heel belangrijk is, de bevolking hier zo veel mogelijk bij te betrekken via informatieavonden en hen geen panklare voorstellen voor te leggen, waar zij alleen nog maar akkoord mee moeten gaan.
Vraag aan de mensen waar je op een acceptabele manier zonnepanelen, windmolens en dergelijke neer kunt zetten. Geef ook aan, dat we dat niet zo zeer doen voor onszelf, maar juist voor de generaties die na ons komen.
Het zal niet makkelijk worden, maar we hebben nog 10 jaar en met de huidige lage rente zitten we in een ideale periode. Maak concrete plannen met behapbare stukken, zoals over 2 jaar willen we daar staan, over vier jaar daar etc.

    8. Wij willen als werkgroep graag bereiken dat wij een voorbeeld dorp gaan worden binnen de provincie en anderen inspireren met onze acties. Daarmee wordt ook Westerveld op de kaart gezet. Wat vind je daarvan?
Dat is een mooie ontwikkeling. Ik zal dit initiatief ook waar mogelijk steunen.