Gemeente Westerveld: Energiecoach aan huis - 2019

gepubliceerd
29 March 2022, 12:36

Dinsdag 22 oktober 2019 heeft wethouder Doeven aan tien kersverse Energiecoaches opleidingscertificaten uitgereikt. De opleiding en inzet van Energiecoaches is een initiatief van de Energie Coöperatie Westerveld om inwoners van Westerveld te helpen met het verduurzamen van hun woning.

“Wat een prachtig initiatief vanuit de samenleving, inwoners die elkaar helpen bij het besparen van energie. De energiecoach is een goed begin voor een duurzamer Westerveld. Ik voel mij vereerd de certificaten uit te mogen rijken aan deze enthousiaste groep mensen. De energiecoaches kunnen met eenvoudige hulpmiddelen praktische tips geven die ook daadwerkelijk schelen in de portemonnee. Dus maak gebruik van deze mensen. Ik heb mij meteen ingeschreven!” Aldus wethouder Doeven.

Opleiding

De afgelopen weken hebben de vrijwilligers een opleiding gevolgd waardoor ze als energiecoach ingezet kunnen worden om inwoners te ondersteunen in de verduurzaming van een woning. Tijdens de opleiding is aandacht besteed aan isolatie van de woning, elektriciteit en besparingsmogelijkheden, installaties en bouwkundige inzichten en in coachingsvaardigheden. Na vijf opleidingsavonden zijn de Energiecoaches in staat om door middel van keukentafelgesprekken een verkennende energiescan te maken.

Tools

Een Energiecoach heeft verschillende middelen die hij kan gebruiken om de energiescan van de woning te maken. Deze zijn samen met de certificaten uitgereikt. De tools bestaan onder andere uit een verwarmingssticker die aan kan geven of een verwarming onnodig aan staat. Ook is de energiecoach uitgerust met een infraroodthermometer die ‘warmtelekken’ kan detecteren. Aan de hand van deze tools wordt een lijst met laagdrempelige maatregelen opgesteld waar de bewoner zelf mee aan de gang kan gaan. Met laagdrempelig wordt vooral rekening gehouden met zaken die zelf gedaan kunnen worden of tegen kleine kosten kunnen worden uitgevoerd door derden. De daarmee mogelijk te behalen besparingen op de energierekening worden in kaart gebracht zodat de bewoner een logische volgorde van aanpak kan kiezen.  

Energiecoach aanvragen?

Op de website van de Energie Coöperatie Westerveld staat meer informatie én een aanmeldingsformulier.

NB:

Voor Wapserveen geldt inmiddels:
Stuur een e-mail naar besparenME@gmail.com
of
energiecoachwapserveen@gmail.com