“Help, mijn zonnepanelen klappen er uit!”

gepubliceerd
29 March 2022, 12:34

Ons is ter ore gekomen, dat bij sommige bewoners van Wapserveen die in het trotse bezit zijn van zonnepanelen, bij een hoge zonne-intensiteit, het elektriciteitsnetwerk de grote hoeveelheid elektriciteit niet kan verwerken.

Daar is iets aan te doen

    • Schakel stroomvreters aan (wasmachine/ droger/ vaatwasser) op het midden van de dag in plaats van ‘s nachts. Daardoor kun je ook wennen aan de situatie over enige jaren als de salderingsregeling wordt afgebouwd.
    • Soms kan de omvormer beter worden ingeregeld door de installateur

Solaredge 3fase

  • Een andere aansluiting van de elektriciteit (fasewisseling) door de netwerkbeheerder Enexis in combinatie veelal met de installateur.
  • De netwerkbeheerder vragen om de geleverde netspanning enige volts te verlagen.
  • De netwerkbeheerder vragen de grondkabels te verzwaren (grotere capaciteit).

Een complexe materie, en een probleem waarvan wij verwachten dat dit zich vaker gaat voordoen als er meer zonnepanelen komen in Wapserveen.
En als werkgroep hopen wij uiteraard dat er ook meer zonnepanelen gaan komen. Om een idee te krijgen of dit probleem bij meerdere bewoners van Wapserveen speelt en er sprake zou kunnen zijn van een structureel probleem, verzoeken wij “slachtoffers” contact op te nemen met de werkgroep Besparen met energie.
Dat kan per e-mail besparenme@gmail.com

of telefonisch: 06-20540796

Alvast bedankt,

Paul Tienkamp