Westerveld krijgt Energiecoach aan huis

gepubliceerd
29 March 2022, 11:33

Bron: https://www.gemeentewesterveld.nl/Bestuur_en_organisatie/Actueel/Nieuws/Juli_2019/Westerveld_krijgt_Energiecoach_aan_huis

Dinsdag 16 juli 2019 heeft het college het plan om Energiecoaches in te zetten in de gemeente Westerveld goedgekeurd. De opleiding en inzet van Energiecoaches is een initiatief van de Energie Coöperatie Westerveld om inwoners van Westerveld te helpen met het verduurzamen van hun woning.

“De Energiecoaches gaan de inwoners van de gemeente Westerveld advies geven over het verduurzamen van hun woning. Vanuit de gemeente Westerveld ondersteunen we dit initiatief omdat het bijdraagt aan een duurzamer Westerveld en omdat de coaches die ingezet worden ook uit de gemeente Westerveld komen. Zo wordt het een energieadvies voor en door mensen uit onze mooie gemeente.” Aldus wethouder Doeven.

Energiecoach

Op aanvraag brengt de Energiecoach een bezoek aan de woning en gaat samen met de bewoner ‘aan de keukentafel’ aan de slag. De Energiecoach maakt een overzicht van laagdrempelige maatregelen waar de bewoner zelf mee aan de slag kan gaan– de zogenaamde ‘verkennende energiescan’. De woningschil (isolatie), apparaten en verlichting (verbruik en instelling) en gedrag (b.v. douchetijd) komen daarbij aan de orde.

Evert Blomsma, secretaris van de Energie Coöperatie Westerveld: ”De Energiecoach heeft zich op andere plaatsen in Nederland al bewezen. We hebben hoge verwachtingen ten aanzien van de bijdrage die dit kan geven in de samenleving zowel wat betreft de besparingen op de energierekening, maar ook wat betreft een beter bewustzijn van het energieverbruik. We gaan er van uit dat na een ronde van laagdrempelige maatregelen, mensen zich beter kunnen oriënteren op meer drastische maatregelen in hun woning“.

Opleiding

Na de zomer start de opleiding van vijf dagdelen. De opleiding behandelt technische begrippen, sociale- en communicatievaardigheden en het opstellen van de verkennende energiescan.

Wapserveen

Vanuit de Werkgroep Besparen Met Energie zal Paul Tienkamp de opleiding volgen.
Vanaf naar verwachting november dit jaar kunnen de eerste adviesacties plaatsvinden