Zo verkort je de terugverdientijd van zonnepanelen 2019

gepubliceerd
29 maart 2022, 11:24

Bron: https://www.eigenhuis.nl/actueel/blogs/2019/06/18/12/15/zo-verkort-je-de-terugverdientijd-van-zonnepanelen?utm_campaign=algemeen&utm_source=algnbr&utm_medium=bhle&utm_content=nieuwe_subsidie_voor_isolatie_dit_zijn_de_voorwaarden&utm_term=terugverdientijd_zonnepanelen|button

Veel mensen zijn pas bereid te investeren in zonnepanelen als de terugverdientijd tussen de 5 en 9 jaar ligt, blijkt uit onderzoek in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. Door te salderen en dankzij btw-teruggave kun je de terugverdientijd verkorten, licht fiscaal jurist Bobby Raghoenath toe.

Met zonnepanelen kun je zelf groene stroom opwekken, ze worden steeds goedkoper en ze behalen een steeds hoger rendement. Een interessante investering dus. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen pas bereid zijn te investeren in zonnepanelen als de terugverdientijd tussen circa 5 en 9 jaar ligt. Met belastingvoordeel kun je de terugverdientijd verkorten: maak gebruik van de salderingsregeling en van btw-teruggave. 

Belastingvoordeel met salderen

Heb je zonnepanelen, dan gebruik je een deel van de opgewekte energie direct zelf. Het deel dat je niet gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Je energieleverancier trekt de teruggeleverde stroom af van de stroom die je hebt afgenomen. Deze verrekening heet salderen

Voor de teruggeleverde stroom ontvang je dezelfde prijs (inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie en btw) als de prijs die je betaalt voor afname. In april 2019 maakten minister Eric Wiebes en staatssecretaris Menno Snel bekend dat de salderingsregeling tot 2023 ongewijzigd blijft en daarna geleidelijk wordt afgebouwd. 

Btw-teruggave zonnepanelen

Over de aanschaf en installatie van zonnepanelen betaal je btw. Dit bedrag kun je in de belastingaangifte in aftrek brengen. In ons stappenplan lees je hoe je dit kunt aanpakken.

Recent hebben verschillende rechters geoordeeld dat kopers van een nieuwbouwwoning met zonnepanelen in aanmerking komen voor extra btw-teruggave op een deel van de bouwkosten van het dak waar de zonnepanelen op of in liggen. Helaas vinden niet alle rechters deze teruggave terecht en zijn ze het niet eens over hoe de teruggave berekend zou moeten worden. Voor nieuwbouwkopers met zonnepanelen zijn het dus spannende tijden. Het wachten is nu op het oordeel van de Hoge Raad.

Meer informatie 

Over de auteur

Bobby Raghoenath - Vereniging Eigen HuisBobby Raghoenath is fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis: ‘Door eigen opwek met zonnepanelen dalen je energielasten. Ook word je weerbaarder tegen toekomstige fiscale veranderingen en stijgende energieprijzen.’